Mariusz Wichtowski: Legislația din domeniul asigurărilor din Moldova trebuie să prevadă expres cine are dreptul să vândă Carte Verde și cine nu

Mariusz Wichtowski: Legislatia din domeniul asigurarilor din Moldova trebuie sa prevada expres cine are dreptul sa vanda Carte Verde si cine nu

Problema pe segmentul de asigurari Carte Verde in Moldova a ajuns la un punct critic si trebuie identificate solutii pentru a nu permite degenerarea situatiei. Putem constata o situatie unica in regiune, cand doar concurentii decid cine are dreptul si cine nu sa vanda asigurari Carte Verde. Acestea au fost declaratiile facute de catre Artur GHERMAN, Presedintele Consiliului de Administratie al CNPF, cu ocazia unei vizite recente la Chisinau a lui Mariusz WICHTOWSKI, Presedintele Consiliului Birourilor Sistemului International de Asigurare Carte Verde si alaturi de Greet FLORE, Secretar General, informeaza ziarul CAPITAL Market.

In acelasi context, au avut loc si intalniri cu ambasadorul Pirkka TAPIOLA, seful Delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova, precum si cu Veaceslav IONITA, Presedintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget si Finante din Moldova.

In cadrul intalnirii, reprezentantii CNPF au prezentat oficialilor straini situatia actuala de pe piata de asigurari Carte Verde din Moldova, in vederea solutionarii divergentelor aparute in ultima perioada pe acest segment, in contextul in care reprezentantii Consiliului Birourilor si-au aratat disponibilitatea de a media discutiile purtate pe marginea acestui subiect.

Artur GHERMAN: BNAA a devenit atat de independenta, incat nu tine cont de recomandarile facute, nici chiar de deciziile CNPF si cele judecatoresti

«CNPF nu este impotriva independentei de care, in prezent moment, se bucura BNAA, insa aceasta institutie nu tine cont de recomandarile facute, nici chiar de deciziile CNPF si cele judecatoresti», a declarat Artur GHERMAN.

Pe de alta parte, Mariusz WICHTOWSKI a subliniat ca legislatia din domeniu trebuie sa prevada expres cine are dreptul sa vanda polite Carte Verde. Acesta considera ca nu este corect ca pentru greselile anterioare ale anumitor participanti de pe piata de asigurari sa aiba de suferit alte companii.

In cadrul discutiilor, seful Delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova, Pirkka TAPIOLA a mentionat ca oficialii europeni urmaresc indeaproape situatia de pe piata Carte Verde si isi exprima preocuparea privind existenta unor conditii prielnice pentru anumite intelegeri de cartel. «Suntem pentru o piata deschisa, cu o concurenta sanatoasa. Sustinem initiativele CNPF privind liberalizarea pietei de asigurari Cartea Verde. Consideram a fi binevenita initiativa regulatorului pietei de asigurari de a oferi posibilitatea tuturor companiilor licentiate in activitatea de raspundere civila auto, in mod automat, sa poata activa si pe segmentul Carte Verde, evident, indeplinind anumite conditii clar stipulate», a punctat TAPIOLA.

Veaceslav IONITA: Pana in luna septembrie BNAA va fi scos de sub monitorizarea Consiliului Birourilor

Potrivit sursei citate, in cadrul intalnirii au fost discutate in principal doua aspecte: pastrarea gradului de independenta al BNAA, pe de o parte si identificarea unor instrumente prin care organul regulator sa poata interveni in caz de necesitate, pe de alta parte.

Veaceslav IONITA, Presedintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget si Finante a declarat, pentru Capital Market, ca vizita a fost una productiva. «Cred ca pana in luna septembrie BNAA va fi scos de sub monitorizarea Consiliului Birourilor. Biroul din Republica Moldova este privit de catre structurile europene ca un partener de incredere fara anumite riscuri financiare», a punctat acesta. De asemenea, «reprezentantii Consiliului Birourilor au recomandat ca problemele aparute pe piata de asigurari Carte Verde sa fie solutionate la nivel intern fara a afecta relatiile dintre biroul din Moldova cu cel european», a conchis IONITA.

Totodata, Directorul BNAA, Victor CILIBIC, a declarat pentru sursa citata ca «reprezentantii Consiliului Birourilor au constatat un trend pozitiv de dezvoltare al BNAA, in special la capitolul indeplinirii obligatiilor financiare. Aceasta in contextul in care s-a redus esential ponderea certificatelor Carte Verde false. Un alt aspect pozitiv mentionat a fost cel al termenelor reduse de reactionare a BNAA in cazul riscurilor survenite», a tinut sa mentioneze CILIBIC.

De asemenea, in cadrul intalnirii au fost prezentate informatii despre procesul de modificare a statutului BNAA. «Asteptam recomandarile Consiliului Birourilor. In cazul in care acestea se vor incadra in prevederile legislatiei Republicii Moldova, neaparat vom tine cont in procesul de eficientizare a activitatii companiilor de asigurari pe piata Carte Verde».

BNAA este unica asociatie profesionala creata in temeiul Legii nr. 414 din 22 decembrie 2006 printre atributiile careia se numara si acordarea autorizatiei de a emite certificatul de asigurare Carte Verde, de a supraveghea emitentii si de a retrage respectivele autorizatii. In prezent, in Republica Moldova au ramas 5 asiguratori cu dreptul de a vinde polite de asigurare Carte Verde (potrivit informatiilor de pe site-ul oficial al BNAA): MOLDASIG, ASITO, DONARIS Group, KLASSIKA Asigurari, VICTORIA Asigurari si GRAWE CARAT.

In anul 2013, clasa de asigurari Carte Verde a generat prime brute subscrise in valoare de 246,6 milioane lei (14,75 milioane euro), cu 17% mai mult decat in anul 2012 — 210,86 milioane lei (13,55 milioane euro). In acelasi timp, au fost platite indemnizatii brute de 71,17 milioane lei (4,25 milioane euro) fata de 79,90 milioane lei (5,13 milioane euro) cu un an mai devreme.

Sursa: http://www.xprimm.md/